fbpx

Optwizel 96

TWIJZEL

€ 415.000,-

Soort woning

Type woning

Bouwjaar

woonboerderij
vrijstaande woning
1898

Woonoppervlakte

Perceeloppervlakte

Inhoud

268 m²
9503 m²
4615 m³

Aantal kamers

Aantal slaapkamers

6
5

Ligging

aan drukke weg, vrij uitzicht, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen,

Vraagprijs

Status

Oplevering:

€ 415.000
Beschikbaar

Isolatie

gedeeltelijk dubbel glas

Verwarming

c.v.-ketel

Garage

inpandig

Optwizel 96

Beschrijving

Twijzel (Twizel) kent 12 rijksmonumenten, waaronder deze schitterende (woon)boerderij met afzonderlijke stookhut, welke eveneens als monument te boek staat. De omschrijving van de deze monumentale status komt het best tot zijn recht door de omschrijving en waardering van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hiervoor gedeeltelijk te gebruiken (https://cultureelerfgoed.nl/monumentenregister). Dit geldt ook voor de subsidiemogelijkheden voor monumentale panden.

De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis is in 1898 in eclectische trant in Twijzel gebouwd. De indeling van de schuur is later gewijzigd waarbij garagedeuren zijn toegevoegd. De eclectische trant is een samengestelde architectonische stroming uit meerdere bouwstijlen.

De boerderij bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis en een schuurgedeelte daarachter. Het pand is opgetrokken in bruine handvorm baksteen. De gevel van het dwarshuis heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een daklijst met panelen. Boven de gootlijst is een sneeuwbord met ajourhekken.
Het woongedeelte heeft een met gegolfde Friese pannen gedekt schilddak waarvan het voorste trapeziumvormige schild meer hellend is dan het achterste. Op de hoek van de nok en hoekkepers zijn schoorstenen met schoorsteenbord. De licht getoogde omlijste paneeldeur met middenstijl, siersmeedwerk en bovenlicht bevindt zich in het midden van de voorgevel. Het schuurgedeelte onder wolfdak heeft rietbedekking en vijf regels gegolfde Friese pannen. Op de nok van de schuur is een uilebord van het Friese Wouden-type.

Het STOOKHOK behoort bij de boerderij en in 1898 gebouwd. Het stookhok wordt via een nieuwe schutting met de zuidzijde van de boerderij verbonden. Het stookhok is opgetrokken in bruine handvorm bakstenen onder zadeldak met geglazuurde Friese pannen. De gevels worden ingedeeld door houten verticale vensters en een opgeklampte deur.

De waardering voor beide object kun je teruglezen op de bovenvermelde website van Rijksmonumenten, maar spitsen zich met name toe op de architectonische gaafheid van de objecten en de aanwezige boerentuin.

De statige woonboerderij leent zich uitstekend voor wonen in combinatie met bedrijvigheid aan huis. De zeer ruime schuur biedt voldoende mogelijkheden om zowel binnen als ook buiten activiteiten te ontplooien in de vorm van een zorgboerderij en/of ander soortgelijke instellingen. Optioneel bestaat de mogelijkheid om 1 ha extra grasland achter de boerderij bij te kopen indien dit voor de activiteiten wenselijk is of indien uw persoonlijke interesses vanuit uw hobby (paardensport) hierom vragen.

Indeling
Begane grond
Centrale entree met hal en aan weerszijden een woon- en pronkkamer met veel originele authentieke elementen en ornamenten, zoals een bedsteewand en -façade, schouwen en sierschilderwerk tussen balkenplafond. De pronkkamer is in gebruik als slaapkamer. Via de verlengde hal heb je de ontsluiting naar de woonkeuken, 2 slaapkamers, bergkast, badkamer, toilet, wasruimte en berging/bijkeuken. Tevens een vaste trap naar de zolderverdieping. De bijkeuken/ berging geeft toegang tot de schuur. De schuur heeft 2 dubbele houten schuurdeuren en een kanteldeur voor ontsluiting van het werkplaatsgedeelte. Vanuit de hal en bijkeuken heb je tevens toegang naar buiten en de vrijstaande stookhut. Achter de schuur staat de vrijstaande ligboxstal (gebouwd in 1973).

1e Verdieping
Via een vaste trap kom je op de ruime zolderverdieping waar 2 kleinere slaapkamertjes zijn afgetimmerd, waarvan 1 met kajuit. Een nieuwe indeling zal deze grote ruimte veel extra woonruimte kunnen verschaffen. Ook bevindt zich hier de CV-ketel ruimte en tevens het oude spekhok. Aan weerszijden van de zolder bevinden zich de gemetselde schoorsteenkanalen.

Tuin/erf
Aan de voor- en zijkant van de boerderij ligt een bijzonder mooie en authentieke boerentuin met diverse oude fruitbomen, oprijlaan en onverharde voetpaden slingerend naar de centrale voordeur en zijingang. De huiskavel bedraagt ca. 9500 m2 en deze is uit te breiden met een perceel grasland van 1 ha. Ter plaatse van de zijingang bevindt zich de monumentale stookhut uit 1898, eveneens een sieraad in de tuin. Achter op de kavel bevindt zich een ligboxstal, gebouwd in 1973. Deze kan prima een andere functie toebedeeld krijgen.

Bijzonderheden
De bijzonderheden zijn moeilijk in een opsomming te vatten en daarom nodigen wij u uit om een bezichtiging aan te vragen en deze met eigen ogen te komen bekijken. Een object wat zeker de moeite waard is voor diegene die oog en waardering heeft voor de cultuur historische waarde van dit unieke object en dit als zodanig wenst te behouden en/of nog verder wenst te verbeteren.

Bekijk de Video van de Optwizel 96

Plattegrond

Waar op de kaart?

Streetview

In de buurt

Er zijn helaas geen woningen in de buurt gevonden..

Duinstra Woonmagazine 2018

Een heerlijk magazine vol leuke, inspirerende artikelen over alles dat met wonen te maken heeft.

©2018 Duinstra Makelaars / Privacy statement / Disclaimer

Jouw-huis-in-de-verkoop1-300x300

Duinstra Makelaars maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.